Het veld en de wedstrijd

De twee ploegen laten ieder 5 spelers in het veld spelen, die mogen door maximaal 7 anderen gewisseld worden. De wedstrijd wordt gespeeld in 4 periodes van 10 minuten levende speeltijd, dat wil zeggen de klok wordt stilgezet bij een fluitsignaal van de scheidsrechter. Na 2 periodes is er een pauze van 10 minuten.

De wedstrijd begint in de cirkel op de middellijn, van beide ploegen staat er 1 speler in de cirkel de scheidsrechter gooit de bal omhoog en zodra een speler buiten de ring de bal vast heeft is de wedstrijd begonnen. Alle scores buiten de driepuntslijn tellen voor 3 punten. Een score binnen de driepuntslijn telt voor 2 punten tenzij het een vrijeworp is die telt voor 1. Een vrijeworp mag genomen worden al er een fout op je wordt gemaakt door de tegenstander tijdens een score poging of als er meer dan 5 teamfouten in totaal gemaakt zijn. Als een speler 5 fouten heeft gemaakt mag de speler niet verder spelen en moet het veld verlaten.

Ieder team heeft tijdens de wedstrijd tot de tweede periode 2 ‘time-outs’ en na de pauze ook weer twee ‘time-outs’. Time-outs houden in dat het team gedurende 1 minuut aan de zijlijn met de coach mogen doorbrengen over de tactiek en het spel.

Enkele regels:

  • Technische fout: wordt gegeven aan een scheldende speler of coach.
  • Lopen: als er 2 passen worden gezet zonder te stuiteren met de bal.
  • Double dribble: als een bal met twee handen wordt gepakt en vervolgens ermee verder wordt gedribbeld.
  • Second dribble: wanneer een speler stopt met dribbelen en vervolgens weer doordribbelt.
  • Held ball: als 2 spelers de bal tegelijkertijd vast hebben kan de scheidsrechter het spel stilleggen. In zo’n geval geeft de scheidsrechter de bal om en om aan een team.
  • Goaltending: als een bal naar beneden gaat richting de basket, mag deze niet meer worden aangeraakt. Ook niet als de bal terugstuitent van het achterbord. Ook een aanvallende speler mag dit niet doen. Als een verdedigende speler deze fout maakt telt de score.
  • Backcourt Violation: wanneer een aanvallend team de middellijn is overgestoken mogen zij niet meer terug naar de eigen helft.
De hoogte van de ring is 3.05 meter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>